Kocsi János 60 éves

Családja, barátai, ismerősei, tisztelői április 26.-án szombaton köszöntötték Kocsi Jánost a Tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark tulajdonosát, ismert vállakozót Nagykáta polgármesterét 60. születésnapja alkalmából. A több mint 300 fős ünneplő forgatagban ott volt a családtagokon kivül – Orbán Viktor korábbi miniszterelnök családjával, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Lovas szövetség elnöke, Mondok József Izsák város polgármestere a fogathajtók első embere, Szűcs Lajos Pest megye közgyűlés elnöke – világbajnok Lázár testvérek, a hajtókirály Bárdos György, Czerván György a térség országgyúlési képviselője, Tóth János Tápiószentmárton polgármestere, Dávid Sándor, Róth Ferenc a sportújságírók legendás egyéniségei – hogy csak néhány nevet ragadjunk ki. A születésnapra jelent meg “Kocsi János 60 éve képekben, emlémkekben” míves könyv – a Komplex Reklámstúdió gondozásában.
Mi is köszöntjük Kocsi János e jeles napon 60. születésnapja alkalmából. Boldog születésnapot.
 • Kocsi János 1948. április 28-án, Nagykátán született – nagyszülei, dédszülei ismert lótartók, lótenyésztők voltak. A II. világháború előtt apjának is voltak lovai, kocsiversenyeken indult és nem is akármilyen eredményekkel büszkélkedhetett a 100 km hajtó versenyeken. Maga a Kocsi család a dunántúli Kocs községből települt Nagykátára. Szülei is már Nagykátán születtek – akik egyszerű gazdálkodó emberek voltak, apja a hentes szakma minden tudója. Igy érthető volt , hogy valamelyik fiából, ha nem is pap lesz, de a “Kocsi hentes dinasztria” újabb tagjaként tovább viszi e mesterséget, ugyanis a családi tradició nem szakadhatott meg. Nos a hentesből vállalkozó lett és Tápiószentmártonban az egykori orosz repülőtér területén egy birodalmat álmodott meg és épített fel, ami ma már ismert lovas és idegenforgalmi központ itthon és külföldön egyaránt.
Kocsi János
társadalmi tevékenységei, tisztségei, kinevezése, elismerései1995 – 1998 MALÉV vadásztársaság elnöke
1998 A fővárosi élelmiszerkereskedelmi hálózat fejlesztésében és a komplett idegenforgalmi szolgáltatások megteremtésében végzett munkájáért kitüntető elismerést kap
1998-tól a Technotext SE, majd 2000-től annak jogutódjának a Tápiószenmártoni KINCSEM Lovaspark SE elnöke
1998 – 2000 a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke
1998 – 2000 a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakágának elnöke
1999 Tápiószentmártoni KINCSEM múzeum megnyitása
1999 a Kecskeméten megrendezett kettes fogathajtó világbajnokság versenyigazgatója
1999-ben a kettes fogathajtó világbajnokság lett a Nemzetközi Lovas Évkönyv “L Anée Hippique” értékelése alapján “Év versenye”
2000 március 15.-én Tápiószentmárton Díszpolgára kitüntetést kapta
2000-ben a Magyar Lovas Szövetség Gróf Széchenyi István emlékéremmel díjazza
2001-ben Monori Borlovagrend tagjává avatják
2002-től Attila alapítvány kuratóriumának tagja
2002 őszén a Magyar Bioenergetika és Bioinformatikai Egyesület tiszteletbeli BIOENERGETIKUSSÁ fogadta – Béky László MBBBE elnök segédletével.
2004-ben a Technotext Kft a “Régió Legjobb vállalkozása” díjat nyerte el
2004-ben a Technotext Kft a “Régió legdinamikusabban Fejlődő Kis- és Közepes Vállakozása” cimet nyerte
2005 május 14.-én Egerben a Bazilikában – Internationaler Pro Concorditia Populorum Orden Lovagrend – LOVAGGÁ avatta
2005. október 1-től Nagykáta város polgármestere
2005. novemberétől a Pest megyei közgyűlés tagja, annak pénzügyi bizottságának tagja.
2005. decemberében a Tápióvidéke többcélú kistérségi társulás elnökévé választják
2005. októberétől Nagkáta és térsége Katasztrófa védelmi bizottság elnöke

2006 Területfejlesztési társulás elnökévé választják – a térség 20 település képviseletében – a társulás 34 Milliárd Ft-os összköltségű – szennyvízhálózat kiépítés és 5 szennyvíztisztító telep – beruházási munkálatait koordinálja.

A tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark tulajdonosa 1996-ban berobbant a hazai lovasvilágba. Jött, látott és “asztalt bontott”, megmozditotta a lovassport állóvizét. Eleinte sokan mondták rá, hogy bort iszik vizet prédikál. Nos a kétkedõkre alaposan rácáfolt 1997 decemberében, majd 1998 januárjában részt vállalt Farkas Sándor trónra emelésében, persze ehhez kellett a pest megyei lobby Somogyival az élen, aki vállalta az Dr Papócsi László korábbi elnök megbuktatását, aki megelõzvén a bukást, lelépett. Farkas Sándor megválasztását követõen a szövetség apparátusából távozik Kellermayer Sándor és Dalos Beáta. Sokak szerint minden hibájuk ellenére, ma is megállnák a szövetség apparátusában a helyüket, de akkor és ott váltani illett és jött az új fõtitkár, akivel kezdetek óta nem volt felhõtlen Kocsi János viszonya, akit közben a honi fogathajtók trónra emeltek és a szövetség elnökségébe is beválasztoták,sõt alelnöki poziciót kap.

A Technotext SE-hez igazolta 1997-ben a Lázár testvéreket, akik közül Zoltán 1997-ben világbajnok lett Riesenbeckben, álma megvalósult világbajnok sportolója lett – õ megálmodta, “Séró megvalósította”. Lázár Vili bátyám álma csak később 1999-ben vált valóra Kecskeméten, amikor mind a két Lázár gyerek a dobogó tetejére állhatott, mindketten egy időben egy helyszínen – Kecskeméten – világbajnokok lettek a Technotext SE válogatottjaként hajtottak ekkor.

Kár, hogy azóta a két nagy “álmodó” nem együtt szövögette álmait, vágyait. Hegedűs Imre, Nagy Sándor, Bárdos György, Bárdos Attila, Kecskeméti László is a pest-megyei klubbot erősítette ekkor.
Kocsi Jánosnak egy hibája van és volt, hogy nem szerette a középszerűséget, csak a győzelem volt számára az egyetlen elfogadható eredmény. Mint alelnöknek is érdeme volt abban, hogy az 1999 évi világbajnokság olyan sikeres lett amilyen 1978-ban és 1984-ban volt a Kecskeméti illeltve a Szilvásváradi négyesfogathajtó VB-k, aki ott volt az tanúsíthatja, és aki 2004-ben is ott volt az össze is hasonlíthatta.
Hat hónap alatt tetõ alá hozta a VB-t Kecskeméten, volt is sok sértődött ember emiatt és utána az évekig tartó huza-vona az elszámolás körül, amit ma sem tett őszintén az asztalra a szövetség elnöksége, pedig azóta rendezett egy újabb VB-t Magyarország 2004-ben.
Életre keltette a Technotext Kupát, mely nemzetközi lett és õ hozta Magyarországra a világ elitjébe tarotozó Michael Freundot, Josef Zeitlert, a nemzetközi bírói kar elimert egyéniségét Enno Georgot és Kocsi Jánosnak köszönhetõ a sportág örökös bajnoka elismerés kezdeményezése, Bárdos György a hajtókirály méltó búcsúja Tápiószentmártonban a996-ban, Dr Várady Jenő 80 éves felejthetetlen születésnapjáról már nem beszélve, aki ott volt ezeken élõ tanú minderre.
Az is õ volt aki 1999-ben “vérig sértette” Muity Ferencet – mivel azt merte mondani, hogy ezek a gyerekek – azaz a Lázár testvérek akkor is világbajnokok lettek volna, ha “Kocsi mama” lett volna az edzőjük. Dr Sahin Tóth Tiborral is megbomlott a korábbi jó együttműködés – sokan sokszor említették, hogy Bárdos György sokszor ártott akarva akaratlanul egy egy jó kezdeményezésnek, ügynek, kapcsolatnak, de ő mármint Bárdos György ilyen, megváltoztathatatlan – egy tényt az eredményeit nem lehet tőle elvitatni, vannak a nyomában utódok, de mivel ma már nem rendeznek Európa bajnokságot,nem nehéz megjósolni páratlan siker sorozata megismételhetetlen.
Visszatérve Kocsi Jánoshoz, 2000-ben lemond minden viselt tisztségéről, a kérdés igy szólt vagy õ, vagy a főtitkár. Nos a rejtvény megoldódott Kocsi János távozott a főtitkár maradt, az elnök Farkas Sándort is napjainkig háromszor is újraválasztották.
Igaz a fogathajtók 2000-ben megpróbálták maradásra bírni Kocsi Jánost, visszaválasztották, de szövetség elnöksége, nélküle megvétózta a szakági választást és utána jött a megbízott Mondok József – akinek polgármesteri karrierje is Tápiószentmártonhoz köthető. Mondokot a Pekár István követett, majd hivatalosan is trónra kerül az akkor már izsáki polgármester Mondok József – elnökök személyétől függetlenül a szakág sorra érte el a jobbnál jobb VB eredményeket.
Többen meg is jegyezték abban az időben – mi lenne itt, ha rend is lenne a szövetségben, a szakágakban és nem utolsó sorban a “szekerészeknek” nevezett 57 Európa-, és világbajnoki érmet szerzett fogathajtóknál.
Kocsi János csak a vezetésnek fordított hátat, a Technotext SE sportolói sikert sikerre halmoztak, majd 2000-ben ez a csapat is megbomlott . Kocsi Jánosnak hátat fordítottak a Lázár testvérek, akik azóta a saját útjukat és karrierjüket építik, nem is akár milyen eredményességgel. A 13 aranyérem önmagáért beszél és akkor még a magyar bajnokságokról, derby győzelmekről nem is tettem említést. A csapatvilágbajnok Hegedűs Imre is néhány éve kivált a Kocsi Teamből és távozott Kecskeméti László, Nagy Sándor is. Jött Varga Péter.
2000-ben csak azért is 10. világbajnoki szereplésére kilovasította ötszörös világbajnok Bárdos Györgyöt, akinek mondjuk meg őszintén nem jött be a nagy visszatérés a wolfsburgi világbajnokságon, éppúgy mint 2004-ben Bozsik Józsefnek sem, de mindketten “tizedesek” azaz 10-10 VB-n képviselték Magyarországot, ami rajtuk kívül még Lázár Vilmosnak sikerült.
Kocsi János közben építette a maga tápiószentmártoni birodalmát, partvonalon kívül, de mégis belül – a díjugró szakág felé fordult – a hazatért Hargitai Jánost szerződtette – több német díjugró sportban tehetségesnek vélt lova(ka)t hoz be. A tápiószentmártoni lipicai tenyészet mellett körvonalazódik a sportló tenyészete és a ménes kezdeti 6 – 10 – 30 – 50 – 80-as állomány létszáma ma már eléri a 200 – 250 db-ot, a szürke-marha gulyáról, az őshonos állatparkról is érdemes említést tenni. A díjugró szakágban korántsem jöttek úgy az eredmények, mint anno 1997 – 2000-ig a fogathajtó sportban, és a Hargitai frigy is megszakadt. 2003-ban jött az ismert egykori kiváló lovas, mára már edzőként is bizonyított Ákos Ajtony, aki elkezdte a fundamentumokat erősiteni és a tervet felépíteni.
Nem kész lovasokat hoz, hanem a fiatalokra épít, alapoz és a tápiószentmártoni szabadtéri és fedett létesítményben rendezett versenyekkel bekapcsolódtak a honi díjugartó sportág vérkeringésébe – hisz a 8 szabadtéri és 5 fedeles verseny önmagáért beszélés akkor még nem szóltam arról, hogy az öttusa válogatott lovasedzőtáborainak visszatérő helyszíne lett a tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark. Nem kell boxokat bérelni, hisz 120 lovat boxos elhelyezésben tud versenyein fogadni a Kincsem Lovaspark és az akadálypark, edzőpályák talajának minősége is kielégíti az igényeket.
Nos nem lettek a fogathajtók háttérbe szorítottak, hisz Varga Péter válogatott lett, sőt Duna – Alpesi kupa győztes csapat tagjaként külföldön is letette névjegyét, 4 év kihagyás után Hegedűs Imre is visszatért igaz rövid időre a fogathajtósportba, sőt a Szilvásváradról”száműzött” Bozsik Józsefnek is edzés lehetőséget adott Kocsi János és “kilovasította a 2005/2006-os téli fedett-pályás világkupa sorozatra, azóta vele a korábbi kapcsolatuk távolodni látszik.
Az is igaz, hogy fogathajtó versenyeket 2000 óta nem rendezett, kivétel azért akadt, mert a novemberi Márton napi fedett-pályás idénynyitó már visszatérő rendezvénye a Kincsem Lovasparknak és 2005 augusztusában négy év után hely adott a Közép-Magyarországi regionális bajnokság III. fordulójának.

Megépült közben az elmúlt években a műfüves teniszpálya, két minigolf pálya és épül a nagy golf pálya, és füvesítve a labdarúgó pálya, mely újabb sportág művelődnek adhat edzőtáborozási lehetőséget.
Az Attila dombra épülő gyógy-idegenforgalom ismerté tette Tápiószentmártont a Kincsem Lovasparkot. Mindezekért Kocsi Jánost lehet szeretni, nem szeretni, egyet nem lehet tőle elvitatni, hogy ő az a típusú ember aki mint említettem nemcsak a sportban, hanem az életben sem szereti a középszerűséget.
Ambíciója, teherbírása, tempója néha követhetetlen, terveinek sokasága vár megvalósításra – ha az egyik nem jön be, nem sikerül, nem törik le -“nem baj – mondaná Alfonzó – van másiiik!!!”…
Az általa megálmodott és megvalósított Kincsem Lovaspark a 10 év alatt ismerté vált itthon és külföldön egyaránt. Mindez természetesen büszkeséggel tölti el, de mégis legbüszkébb családjára – édesanyjára, testvéreire, feleségére, lányára, vejére, fiára, menyére, és öt unokájára, akik a “Papa” szeme-fényei.

Kocsi János, a tápiószentmártoni Kincsem lovas park tulajdonosa – aki a 2006 évi helyhatósági választás óta Nagykáta polgármestere – tíz éve dolgozik azon, hogy Attila hun király palotáját felépíttesse. Az elképzelésről már olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a pénz jelentős része hazai és külföldi befektetők jóvoltából összejött, az alapkő letétele megtörtént – az álom előbb utóbb valósággá válik.
Turisztikai szakemberek állítják, hogy nincs a világon olyan hely, ahol Attilát ne ismernék, épp ezért sokakat vonzana a térségbe a palota híre. Kocsi János tárgyalt polgármesterként japán üzletemberekkel más témában, de szóba került Attila is. Egészen fellelkesültek, s ő is meglepődött, mi mindent tudnak róla, mármint Attiláról. Kocsi János meggyőződéssel vallja, hogy a fából és kőből épített Atilla palota képzeletbeli mására Mongóliától Amerikáig kíváncsiak lennének a turisták.
60 évről hogy vall maga az érintett kocsi János
Azt mondják, hogy a kor az egy állapot. 60 év.
 • Való igaz, hogy ilyenkor már minden nyavalya előjön. Azt sem gondolom, hogy 50 éves koráig az ember megy csúcsra, és onnan már ha bevallja, ha nem leszálló ágra kerül. Tehát nincs olyan teljesítőképessége se fizikálisan, se amúgy. Én későn érő típusnak vallom magam,nálam kicsúsztak ezek a dolgok, és most azt gondolom, hogy kb. most vagyok a csúcson, úgyhogy hamarosan arra kell gondolnom, hogy én is leszálló ágra kerülök. És ez így is van rendjén, ezt elfogadom, hogy ennek be kell hogy következzen, de miután tehetségesnek ítélem meg gyermekeimet és unokáimat is, ezért gondolom, hogy a későbbiek folyamán is a birtok egyben marad, amelynek nem volna szabad semmilyen körülmények között szét esnie, a fapalota és Attila városa felépül, ha mindenki a teremtő is úgy akarja . Az a nehéz időszak, amely a mögöttünk van, az már soha többé nem jön vissza, innentől kezdve minden könnyebb lesz, vagy nekik könnyebb lesz. Utódoknak a feladat adott egybe kell tartani a megálmodott megvalósított birtokot, és akkor mindenki jól jár a családba. Erre nekünk kell megtalálni a formát, hogy működjön, hogy egybe is maradjon. Nem tudom, hogy milyen formát tudok találni majd, de meglesz ez is. A fiam nehéz helyzete miatt ott unokáimnak kell majd lehető legrövidebb időn belül bekapcsolódni a dologba. Reméljük, hogy az apjuk felépül, vagy sokkal többre lesz képes, mint napjainkba, és akkor könnyebb lesz a jövőről együtt gondolkodnunk, gondoskodnunk.
Ők mondták Kocsi Jánosról

 • Farkas Sándor – a Fábiánsebestyéni KINIZSI 2000 Rt. elnök, vezérigazgatója – Országgyűlési képviselő – a Magyar Lovas Szövetség elnöke – ügyért elkötelezett embernek ismertem meg Kocsi Jánost, legyen az lovassport, politika, üzleti élet. Sokat tett önzetlenül a lovassportért. Csak elismeréssel tudok szólni tevékenységéről – nem véletlenül kapta meg a lovassport legmagasabb elismerését a Széchenyi emlékérmet 2000-ben.
 • Mondok József – Izsák város polgármestere, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja, a Fogathajó szakág elnöke – elismerem kitartását, elhivatottságát, szorgalmát, fantasztikus munkabírását, törekvését. Rövid vezetői munkássága során sokat tett a fogathajtó sportért, kimozdította a “szekeret” állóvízből és új pályára állította. Az 1999-es kecskeméti kettes fogathajtó világbajnoksággal új fejezet kezdődött a siker sportágban ebben neki elévülhetetlen érdemei vannak.
 • Váczi Ernő – ny. agrármérnök, egykori szövetségi kapitány – hozzám a híre hamarabb eljutott mint ahogy Kocsi Jánost megismertem – valami fantasztikus elképzelésekkel és lendülettel vetette bele magát a megvalósítás minden napi teendőinek sokaságába és amit én magam sem akartam elhinni, amit eltervezett azt véghez vitte. A tápiószentmártoni Kincsem Lovaspark ma ismert itthon is és külföldön is. Mindössze azt sajnálom, hogy a fogathajtó sportból annak vezetéséből kivált, igaz nem ő akarta, de akik nem tudtak lépést tartani vele, elképzeléseivel, azok lemaradtak és lemaradnak ma is. Tóth László monori borász közös barátunk révén kerültem ismeretségbe Kocsi Jánossal és volt módom 1999-ben vele együtt tevékenykedni a világbajnokság ideje alatt, ahol megdöbbentett figyelmessége, együttműködő készsége. Ma is hely volna a lovassport vezetésében, az egykori elnökök asztalánál ma is megvan széke. Sajnálom, hogy az utóbbi évben saját és családját ért betegség, baleset megtörte e lendületet. Kívánom, hogy e nem könnyű helyzetben is folytassa megkezdett álmai megvalósítását meggyőződésem, hogy az álom beteljesül, valóra válik. “A fát ő elültette, melynek gyümölcsét még unokái is szedni fogják…”
 • Egri Zoltán – agrármérnök, Szilvásvárad ny. polgármestere, a Lipicai Lótenyésztő Egyesület ügyvezető igazgatója, nemzetközi bíró – ha röviden kell szólni Kocsi Jánosról – ő egy remek ember – áldozatkészsége amit a lipicai lóért, a lófajta minőség javítása érdekében tett nem minden napi, elég ha csak az import mének behozatalára, vagy saját lipicai ménesének kialakítására utalok. Emberi szerénysége ahogy közös ügyünket szolgálta, szolgálja példamutató lehet valamennyiünk számára.
 • Bárdos György – 5x világ- és 7x európa bajnok – Várady Jenőhöz tudnám hasonlítani személyét, nekem megadatott, hogy mindkét embert ismertem. Közös bennük a jó értelembe vett erőszakosság, megszállottság, az agilitás, elkötelezettség. Kezdetektől mellette voltam és vagyok, én is és fiam Attila is az általa alapított klubnak tagja. János törekvéseit csak elismerés illeti, ő a sportolókért tűzbe ment és tőle sokan sokat kaptak, ezért ő nem várt köszönetet csak eredményeket – a középszerűséget gyűlölte ő is, csak a győzelem volt számára az elfogadható eredmény és mondja valaki – nem neki van volt igaza
 • Lázár Zoltán – 6x világbajnok – 1996-ban kerültünk át a Kocsi János által vezetett Technotext SE-be – innentől alakult ki köztünk és a két család közötti ismerettség . Az 1997-es riesenbecki világbajnokságon bár nem én voltam az esélyes – hanem Vili – őt nem kísérte akkor és ott a szerencse, így én a díjhajtás utáni 15. helyről – egy remek maratonnal – végül a harmadik helyről nyerni tudtam. Első egyéni aranyérmem volt ez és ez feledhetetlen bár igazán nem tudtam akkor örülni, hisz én szívesen láttam volna már akkor a dobogó tetején Vilit, de erre még két évet kellett várnunk – állítólag Riesenbeckben János előre megálmodta, hogy én leszek a világbajnok – mint utólag megtudtam – ott és akkor, az akadályhajtás reggelén mindenkinek elmondta, csak nekem nem. Persze ha nekem elmondja – nem hittem volna el neki, most igy útólag csak azt tudom mondani neki lett igaza – azaz az álma valóság lett.
 • Lázár Vilmos – 7x világbajnok – legszebb és legnagyobb közös élményem Kocsi Jánossal az 1999-es kecskeméti világbajnokság volt, valójában ő mentette meg a VB-t. Nem sok ideje volt a megrendezésre, de megcsinálta. Remek rendezés, szenzációs hangulat és teljes magyar siker jellemezte a világbajnokság négy napját. Ott én már, második hazai rendezésű világbajnokságon indulhattam – hisz1989-ben újoncként ott voltam Balatonfenyvesen és csapatban Fehér Mihállyal és Szegedi Gáborral aranyérmet nyertünk – felejthetetlen élmény volt Kecskemét – 2003-mas ezüstérem, majd 1997-es kudarc után egyéni világbajnok lettem, lehettem – Zoli ezüstérmes – csapatban nyertünk. Olyan volt a felkészülésünk a VB-re, hogy ott és akkor mindenki nyerni akart és nyertünk is – a közönség is. Ott és akkor új fejezet kezdődött életünkben is, és nem túlzok, ha azt mondom a magyar fogathajtó sportban is.
 • Kecskeméti László – 2x világbajnok – sokan talán nem hiszik el, de én sok szép közös dologra emlékszem vissza, ma is szívesen megyek visszatérőként Tápióba Jánoshoz. Olyan embernek ismertem meg, aki tudja, hogy mit akar és ő volt az aki elis érte, éri azt amit akar, amit eltervezett, megálmodott.
 • Nagy Sándor – válogatott fogathajtó – korrekt embernek ismertem meg, én soha nem hagytam el a “fedélzetet” – a hőskortól azaz a kezdetektől ott voltam Tápiószentmártonban Kocsi János mellett, lehet úgy is mondani alapítónak számítok, ma is szívesen gondolok vissza ezekre az évekre. Sok közös emlék van – ezek közül ma is emlékszem arra – amikor az első fogathajtó versenyre készültünk és az egyik edzésen felborultam – ő ott volt kocsiajtó ablakon kihajolva figyelte a nagy alakításom – amikor se köpni se nyelni nem tudtam – meggyőződtem, hogy egyben vagyok – túléltem – ő odaszól: Sanyi nagyon szépen estél amikor borultál…
Írta: MaKe Works Média KFT. HOZZÁSZÓLOK

Facebook hozzászólások

Leave a Reply